Tilmeld dig Almas nyhedsbrev her

 

Homøopatiske lægemidler til Søvnproblemer

Luk menu [X]

Søvnproblemer
Artikel fra hæftet Naturlig hjælp til stress, søvnbesvær, depression og angst

Søvnen kaldes også ”den store helbreder”. En dyb og sund søvn kan udligne mange ubalancer. Psykiske problemer som stress og depression medfører ofte søvnforstyrrelser. Som så igen forstærker de psykiske problemer. Og en ond cirkel er begyndt.

Det er problematisk at indtage kemiske sovepiller (hypnotika), som indeholder benzodiazepiner, fordi virkningen aftager allerede efter nogle få uger. Bivirkningerne er også betydelige. Blandt andet skaber de afhængighed. Som alternativ findes der gode, bivirkningsfrie homøopatiske midler, som hjælper med til at fremkalde en bedre søvn. Især hvis de relaterede psykiske symptomer ikke er blevet alt for store og kroniske.

Søvnen kan være forstyrret på flere måder, som beskrives herunder.

Søvnproblemer hos børn

Børn kan have svært ved at falde i søvn, hvis de i løbet af dagen har haft oplevelser, som har gjort dem urolige eller bekymrede. De har måske hørt om én, der er blevet syg eller endog er død, og så kommer de til at tænke på, at de selv eller deres forældre kan risikere at dø. Det kan også være, at en kammerat har sagt, at han eller hun ikke vil lege mere eller skal rejse til en anden by. Mange børn er i dag sensitive og nervemæssigt belastede og kræver ekstra opmærksomhed.

Uanset, hvad årsagen kan være, er det vigtigt, at barnet finder ro, så bekymringerne forsvinder, og barnet kan falde i en rolig og tryg søvn. Det kan man gøre ved at læse lidt for barnet eller måske give det en dukke eller en varmedunk. Man kan også tale med barnet og mærke, om der er noget, der trykker, som man skal tale mere om. Sengetiden er et godt tidspunkt at give barnet ro og tryghed. Især hvis barnet mærker omsorg og tryghed, vil det ofte betro sig til den voksne. Det letter sjælen og fremmer en tryg søvn.

Børn reagerer særdeles godt på homøopati. I perioder eller dage med uro og utryghed kan man give barnet Chamomilla comp. ved sengetid, 5-10 dråber i lidt vand. Hvis uroen og søvnbesværet står på i uger eller måneder (f.eks. på grund af skilsmisse, at en af forældrene har det svært, stridigheder, flytning m.m.), kan man give Chamomilla comp. morgen, middag og aften, og desuden ved sengetid

Belladonna D12, eller ved svær uro Belladonna D30. Denne behandling er ofte særdeles virksom og giver barnet en god søvn, som opbygger og beroliger.

Pubertetsbørn behandles med Coffearon ved sengetid, 10-15 dråber i lidt vand. Coffearon beskrives nærmere i afsnittet om voksne nedenfor.

Indsovningsproblemer

Nogle mennesker bliver lysvågne og urolige, når de lægger sig for at sove. De får tankemylder og skal måske op at tisse adskillige gange. Det kan vare 1-2 timer eller endnu længere, inden de falder til ro og falder i søvn. I de lettere tilfælde bliver søvnen dyb, og personen sover resten af natten. I de sværere tilfælde gør uroen, at personen vågner igen flere gange om natten. Denne form for søvnforstyrrelse ses typisk ved stress og uro hos børn og yngre mennesker. I dette tilfælde behandles med Coffearon. 15-20 dråber v. sengetid i lidt vand, gerne kogt vand, afkølet, til det er lunkent. Har man ligget 45 min.-1 time uden at falde i søvn, tager man en ny dosis.

Coffearon indeholder homøopatisk kaffe, som netop i fysisk form bevirker, at man bliver lysvågen. I homøopatisk dosis er virkningen det modsatte, og man bliver søvnig og træt. Coffearon indeholder også perikon og en zinkbaldrian-forbindelse (zincum valerianicum). Perikon virker på humøret og giver velvære. Zink-baldrianforbindelsen er særdeles beroligende.

Hvis Coffearon ikke virker tilstrækkeligt, så gå over til – eller supplér med – Belladonna D30, 10-15 dråber ved sengetid. Vågner man i løbet af natten, tages yderligere en dosis Coffearon.

Overfladisk søvn

Her falder man hurtigt i søvn af udmattelse, men vågner så igen typisk v. 4-5-tiden og har så svært ved at sove mere. Man kan også vågne tidligere, falde i søvn et stykke tid og vågne igen. Denne type søvnproblemer er karakteriseret ved, at kroppen og nervesystemet ikke kan holde sig adskilt i længere tid ad gangen. Søvnen er mest en slags bevidstløshed, som kommer af udmattelse. Men søvnen er ikke så regenererende. Denne søvnforstyrrelse ses mest, når man er blevet lidt ældre (typisk fra 40 års-alderen).

Ved psykiske problemer bliver det endnu sværere at holde krop og psyke adskilt under søvnen. Man kan stadig godt falde i søvn af udmattelse, men vågner mange gange i løbet af natten og føler sig slet ikke udhvilet om morgenen. Man er også træt i løbet af dagen og falder let i en kortvarig søvn flere gange i løbet af dagen.

I dette tilfælde tager man Dormí, 15 dråber i lidt vand v. sengetid. Dormí bevirker, at man falder i en god, dyb og længerevarende søvn, som virker regenererende. Hvis man vågner i løbet af natten, tages igen en dosis Dormí. Dormí virker særdeles opbyggende på leveren, og når leveren er stærk, kan man lettere opnå en god adskillelse mellem krop og nervesystem.

Man kan sige, at Dormí virker på samme måde, som hvis man går ud og arbejder fysisk 1 time i haven. Fysisk aktivitet styrker leveren og beroliger nervesystemet, så vi sover bedre. Af den grund er Dormí egentlig et grundlæggende søvnmiddel.

Vær opmærksom på, at Dormí kan øge drømmeaktiviteten den første uge eller to, man tager det. Det er en midlertidig reaktion og et tegn på, at lægemidlet virker.

Svingende symptomer ved søvnforstyrrelser

Ambra comp. er stærkt beroligende (læs mere under Nervøsistet og stress). Det indeholder en zinkbaldrian forbindelse og ambra (et sekret fra kaskalothvalen). Ambra comp. anvendes, hvis ovenstående midler ikke virker tilstrækkeligt. Det kan være ved søvnforstyrrelser, hvor psyken har påvirket fysikken, eller hvor søvnforstyrrelserne er svingende:

En nat sover man måske kun 2 timer og vågner så helt op og kan ikke længere sove. Man bliver urolig, og smertefulde tanker og stemninger kører af sted. Der kan også opstå motorisk uro, trang til at rode rundt i sengen, bevæge arme og ben og måske endda gå rundt. Næste nat er søvnen måske dyb med karakter af nærmest bevidstløshed, opvågningen er besværlig, og stemningen er tung. Og den næste nat igen ligger man måske kun og halvsover eller døser hele natten. Man tager altså Ambra comp., når symptomerne er svingende og udløst af psykiske dybtsiddende problemer.

Søvnproblemer ved fysiske sygdomme

Det behøver ikke altid at være psykiske problemer, som udløser søvnproblemer. Man ved jo bl.a., at mennesker typisk sover mindre med alderen. Med tiden svækkes organismen, så det under søvnen bliver sværere for den at ”holde nervesystemet væk fra kroppen”, så nervesystemet måske op til flere gange i løbet af natten dykker ned i den fysiske krop og vækker den. Måske kan man godt falde i søvn igen. Men generelt bliver søvnen med alderen mindre dyb, og man sover ikke så længe ad gangen.

Fysiske sygdomme svækker organismen, og det kan også give søvnproblemer, selv om man har det udmærket psykisk. Det er f.eks. velkendt, at hjertesygdomme ofte udløser søvnproblemer. Har man søvnforstyrrelser, som ikke skyldes stress, uro, depression eller andet, er det vigtigt at få en grundig almen undersøgelse af helbredstilstanden hos en behandler. Man kan godt have en latent sygdom, hvor f.eks. hjertet eller leveren er svækket eller træt i en eller anden grad, uden at lægen kan diagnosticere en decideret hjerte- eller leversygdom (en manifest sygdom).

Disse ”latente” svækkelser kan udløse søvnforstyrrelser, selv om det kan være vanskeligt for én selv at vurdere, at problemet er der. Finder man de svage punkter i organismen under sådan en undersøgelse, afhjælper man ikke alene søvnforstyrrelser, men forebygger også mere alvorlig (manifest) sygdom.

Kemiske lægemidlers betydning for søvnen

Tager man kemiske lægemidler, skal man også være opmærksom på, at disse lægemidler svækker vores organer (frem for alt lever og nyrer). Og det forstyrrer ofte søvnen, som jo ellers er vigtig for at holde sig sund og rask. I disse tilfælde hjælper det ofte at støtte leveren med homøopatiske lægemidler, f.eks. Cichorium cum stanno eller Heparon, som man med fordel kan veksle mellem.

Man bør dog også tale med lægen om, hvorvidt man stadig har brug for disse kemiske lægemidler, og om doseringen er rigtig.

 

Søvn
Artikel fra hæftet 50+ og homøopati

Søvnen bliver hos mange efterhånden kortere og mindre dyb. Typisk kan man godt falde i søvn, men vågner efter færre timer end tidligere, eller man vågner måske flere gange om natten. Hvis søvnen bliver for kort, begynder det at give helbredsproblemer f.eks. træthed om dagen, dårligere humør, koncentrationsbesvær, lavere arbejdsydelse, fordøjelsesproblemer og kredsløbsproblemer.

Dormí er et homøopatisk middel, som hjælper med til, at man sover både dybere og længere. Det anvendes, hvis man godt kan falde i søvn, men vågner efter få timer og ikke kan sove mere. Eller man vågner flere gange om natten.

Hvis uro og angst også spiller en rolle for søvnbesværet, kan man yderligere tage Belladonna D30 eller Chamomilla comp. ved sengetid.

Coffearon er et homøopatisk middel, som virker på søvnforstyrrelser, hvor man bliver lysvågen, når man skal sove. Man ligger længe og vender og drejer sig og falder først i søvn efter nogle timer.

Søvnforstyrrelser kan skyldes, at man ophober for meget urinsyre i blodet. Man kan stimulere udskillelsen af urinsyre gennem nyrerne med midlet Juniperus comp., Renoron eller Solidago comp. Når nyrerne afgiftes, medfører det ofte, at søvnen bliver bedre og dybere.

Hvis man generelt mangler ro, kan man give Melival Kliniplex, et beroligende tilskud bestående af baldrian og citronmelisse.

Ved søvnproblemer pga. muskelkramper kan gives Magnesium phos. D6, samt tilskud af op til 600 mg magnesium.

 

Den vigtige søvn
Artikel fra hæftet Naturlig hjælp til graviditet, fødsel og spædbørn

Oplever du tegn på stress, er det vigtigt at forsøge at reagere med det samme, så det ikke udvikler sig til værre symptomer i form af søvnproblemer og depression. Især begyndende søvnproblemer skal du være opmærksom på. Hvis ikke du får en tilstrækkelig søvn i en ordentlig kvalitet, bliver du lettere stresset og deprimeret.

Du opnår bedst en god søvn, hvis du har mulighed for at følge disse råd til et regelmæssigt søvnmønster: Sov så mørkt, som muligt – brug gerne mørklægningsgardiner. Gå i seng, og stå op på nogenlunde samme tid hver dag. Gå ikke sent i seng. Drik ikke kaffe efter aftensmaden. Undgå stimulation fra fjernsyn, computer og andre skærme den sidste time før sengetid. Tænk på eller læs noget rart og beroligende, når du er gået i seng, så du kommer ind i søvnen på en god måde. Det giver alt sammen bedre muligheder for en god søvnkvalitet.

Homøopatisk hjælp til søvnproblemer

Hvis rådene, beskrevet ovenfor, ikke er nok, kan homøopati som regel hjælpe. Coffearon er et homøopatisk sovemiddel, som bl.a. indeholder stærkt fortyndet kaffe. Hvor de fleste bliver lysvågne, når de drikker kaffe, virker homøopatisk kaffe i reglen modsat – det sløver og gør dig træt. Coffearon indeholder desuden en stærkt beroligende zink-baldrianforbindelse.

Homøopatisk zink kaldes også for ”det homøopatiske opium”. Endelig indeholder Coffearon homøopatisk perikon. Perikon hjælper på humøret og styrker lysoptagelsen. Bedre humør giver en bedre søvn. Hvis du som gravid begynder at få søvnproblemer, kan du tage 15-20 dråber Coffearon ved sengetid. Supplér med Belladonna D30, hvis du er meget urolig og oplever, at tankerne kører stærkt, når du skal sove.

Om dagen kan du opnå en mild og beroligende virkning med Magnesium phos. D6. Dette lægemiddel virker  krampeløsnende og styrker lysoptagelsen (magnesium er den centrale kerne i klorofyl – det stof som i planterne er ansvarlig for lysoptagelsen fra solen). Det er især et godt middel, hvis du let bliver irritabel og i dårligt humør. Hav altid Magnesium phos. D6 på dig, og tag 10 dråber, når du har brug for det – gerne op til 6 x dagligt. De fleste mærker hurtigt, at det giver ro, og at irritationen aftager.

Hvis du kan mærke, at Magnesium phos. D6 hjælper dig mod stress og irritation i løbet af dagen, kan det som regel også hjælpe på din søvn. Tag 15 dråber ved sengetid – gerne i lidt varmt vand.

 

Søvnforstyrrelser
Artikel fra hæftet Naturlig hjælp til graviditet, fødsel og spædbørn

Et spædbarn har fra starten ingen fast søvnrytme. 16 timers søvn i døgnet er meget almindeligt, men der kan være store udsving – helt fra mellem 10-22 timer i døgnet. Nogle spædbørn har behov for meget søvn, nogle sover og er vågne i forholdsvis korte perioder ad gangen, andre har længere søvnperioder. Derfor kan man heller ikke umiddelbart bringe spædbarnet ind i en meget fast rytme, som vi kender det fra større børn. Man skal snarere i første omgang forsøge at finde ud af det enkelte spædbarns egen rytme, inden man i løbet af nogle måneder finder frem til en mere regelmæssig rytme.  Først i 6 måneders-alderen opnår barnet den virkelig dybe søvn, hvor det så typisk også får længere vågne perioder i løbet af dagen.

Enkelte børn har dog svært ved at finde frem til en søvnrytme. Nogle børn ligger længe vågne og har meget svært ved at falde i søvn om aftenen – de vågner måske endda flere gange i løbet af natten. Andre børn vågner konsekvent meget tidligt om morgenen, f.eks. ved 4-tiden. Hos de fleste småbørn hjælper det på søvnen at opleve rytme og regelmæssighed, men ikke for alle. Her kan homøopati evt. komme på tale.

Hvis barnet er uroligt eller ulykkeligt og har svært ved at falde i søvn om aftenen, hjælper det som regel at give det homøopatiske middel Chamomilla comp. Giv 3-5 dråber i lidt vand ved sengetid i en periode på f.eks. 2-4 uger. Er barnet også uroligt om dagen, kan det få yderligere 3-5 dråber 2 x dagligt.

Børn, der vågner mange gange i løbet af natten, gives også Chamomilla comp. ved sengetid. Hvis barnet i en periode lever under meget belastende forhold, eller hvis du som mor har været psykisk belastet under graviditeten, kan barnet få Belladonna D30, som er et lidt mere dybtvirkende homøopatisk lægemiddel, der beroliger binyrerne og derfra psyken. Giv 3-5 dråber i lidt vand ved sengetid.

Et barn, der hyppigt vågner meget tidligt om morgenen, kan i en kortere periode få Magnesium phos. D6 ved sengetid. Giv 3-5 dråber.

Ingen af disse homøopatiske lægemidler er på nogen måde farlige eller giftige for barnet. Alligevel vil man ikke normalt give små børn beroligende medicin i længere perioder. Søg læge eller en erfaren behandler, hvis problemerne fortsætter efter at have prøvet de homøopatiske lægemidler i en kortere periode – især hvis barnet ikke tager nok på eller
virker til ikke at have det godt.

<< Tilbage

Ny søgning i Indikationsregister


Se hvor du kan købe homøopatiske lægemidler

 

Vigtig information om behandling med homøopati

Bemærk, at de lægemidler og råd, der er foreslået her, skal ses som forslag og impulser til en mulig behandling. En evt. klinisk undersøgelse hos egen læge bør ikke udelukkes.

Søg læge hvis symptomerne ikke forsvinder ved brug af homøopati. Ophør med lægeordineret medicin må kun ske i samråd med lægen.

Behandlingsforslagene her er generelle anbefalinger, som vil bedre tilstandene hos de fleste. Med homøopati behandler man ikke sygdommen, men det syge menneske og helt essentielt årsagen til sygdommen. Det er vigtigt at tage hensyn til den enkelte persons specielle konstitution, sygehistorie m.m. ved den endelige ordination af homøopatiske lægemidler. En professionel behandler vil kunne hjælpe med at afdække sygdomsbilledet og give en mere individuelt tilpasset behandling.

Find en behandler, der arbejder med antroposofisk homøopati