Tilmeld dig Almas nyhedsbrev her

 

Homøopatiske lægemidler til Nervøsitet og stress, voksne

Luk menu [X]

Angst og uro

Artikel fra hæftet 50+ og homøopati

Mange bliver med tiden følsomme eller ængstelige og sanser deres omgivelser for meget. Det kan udløse fysiske problemer som hjertebanken, ondt i maven, oppustethed og hovedpine. Denne uro har intim forbindelse til nyre- og binyresystemet.

Chamomilla comp. er et middel, der virker meget afslappende og beroligende. Ofte kan man mærke en øjeblikkelig effekt, når man har indtaget dråberne.

Et middel, som kan anvendes ved psykiske traumer, der har givet vedvarende uro og angst, er Belladonna D30. Det er godt at give ved sengetid. Det hjælper hurtigt til at give en dyb og regenererende søvn.

Zink kaldes for ”det homøopatiske opium”. Det virker meget ernærende og beroligende på psyken. Brug enten Zincum met. D10 eller Zincum val. D6. Det anbefales at indtage Zinkum met. D10 om dagen og Zinkum val. D6 til natten. Et andet zinkmiddel er Ambra comp. Det indeholder foruden zink et velduftende sekret fra kaskelothvalen, som virker psykisk meget beroligende.

Melival Kliniplex er et kosttilskud bestående af baldrian og citronmelisse, som virker beroligende. Dette kan indtages sammen med de nævnte homøopatiske præparater.

Supplér evt. med varmedunk på huden over nyrerne.

 

Nervøsitet og stress

Artikel fra hæftet Naturlig hjælp til stress, søvnbesvær, depression og angst

Nervøsitet og stress lyder ikke umiddelbart som alvorlige symptomer. Men hvis man vedvarende udviser nervøs adfærd og lever et stresset liv, risikerer man meget lettere at blive alvorlig psykisk syg, hvis man udsættes for yderligere psykiske eller fysiske belastninger. En skilsmisse, en fyring, en nærtståendes dødsfald eller en pludselig opstået fysisk sygdom kan måske udløse en depression, fordi man er belastet i forvejen. 

Nervøsitet og stress kan vise sig som glemsomhed, søvnbesvær, irritation og vrede, træthed og spiseforstyrrelser. Det kan være, at man ikke kan finde sine ting, har svært ved at koncentrere sig, springer” i tanker og handlinger (næsten som en dement), m.m. Fordi disse symptomer kan føre til alvorlige psykiske symptomer og sygdom under ekstra belastninger, er det vigtigt at tage dem alvorligt. Først og fremmest ved at ændre sin livsførelse. Man kan f.eks. ændre måden, man arbejder på, måske finde et mindre stressende arbejde, planlægge sin dag og sit arbejde bedre, opbygge en hverdag med mere tryghed og kærlighed, eller afse tid til at meditere (f.eks. i form af mindfullness).

Stress og nervøsitet har forbindelse til nyre-/binyresystemet. Derfor er behandling af nyrer og binyrer meget central ved stress, nervøsitet og angst.

Chamomilla comp. virker krampeløsnende og beroligende på psyken. Det indeholder homøopatisk kamillerod og belladonna, som begge beroliger nyrer og binyrer. Lægemidlet indeholder desuden homøopatisk magnesium phos., som beroliger galden og afslapper hjertet, så hjertets afslappende fase (diastolen) bliver længere. Magnesium har desuden en let bedøvende virkning på nervesystemet og dæmper derfor også fysiske og psykiske smerter.

Tabacum comp. går lidt dybere end Chamomilla comp. Det anvendes fortrinsvist til voksne, men kan dog også anvendes til børn, hvis virkningen af Chamomilla comp. aftager.

Tabacum comp. indeholder homøopatisk tobak, kobber og kisel. Homøopatisk tobak beliver nyrer og binyrer og får hjerte og nyrer til at arbejde bedre sammen. Det er et af homøopatiens vigtigste chokmidler og har en regenererende virkning på psyken, hvis patienten i lang tid har været psykisk belastet. Homøopatisk kobber er homøopatiens vigtigste krampeløsnende middel. Det opbygger nyrer/binyrer og virker herfra beroligende. Homøopatisk kisel ernærer nerve-sansesystemet, så man lettere kan tåle støj, synsindtryk, påvirkninger fra mobiltelefoner, elledninger, sparepærer, lugte, drifter m.m. Homøopatisk kisel styrker jeg’et, dæmper nerve-sansesystemet og giver plads til, at man får mere kontrol over sig selv, sine tanker og handlinger. 

Langvarig stress

Langvarigt stress medfører nogle af de samme tilstande i kroppen og psyken, som ses ved pludselige chok. Ved chok sker der en vis adskillelse mellem den fysiske krop og sjælen og ånden. Denne delvise adskillelse virker stærkt belastende på en række organer, bl.a. nyrer/binyrer, bugspytkirtel og hjerte. Og det kan i værste fald udløse en lang række fysiske og psykiske sygdomme som f.eks. sukkersyge, hyppige infektioner, hjertelidelser, fordøjelsesproblemer, depression m.m.

Rebalance er et homøopatisk middel til behandling af chok og langvarig stress (se også PTSD og binyretræthed). Dette middel hjælper krop og psyke til igen at forbinde sig med hinanden, og det har en regenererende og belivende virkning på sjælen, nyrer og binyrer. Rebalance indeholder homøopatisk tobak og sølv. Homøopatisk tobak er et af homøopatiens vigtigste midler til chokbehandling. Midlet styrker nyrer og binyrer og regulerer samarbejdet mellem nyrer og hjerte. Det har en evne til at regenerere sjælen, når den har været udsat for belastninger, som f.eks. stress, chok, dødsfald, ulykker og sorg.

Homøopatisk sølv er det vigtigste middel til igen at forbinde den fysiske krop med sjælen. Ved stress og chok er det helt afgørende, at denne forbindelse igen bliver normal. Hvis den ikke bliver helet, er det vanskeligt at opnå gode effekter med medicin og psykiske tiltag. Man har brug for sølv i denne lave homøopatiske fortynding (D6), hvis man mangler vitalitet og let bliver ængstelig og bange for bestemte ting, som f.eks. prøver, eksamen, tandlægebehandlinger, menneskeforsamlinger m.m.

Ved længerevarende stress og chok bør man altid som det første tage dette middel. Gerne sammen med Tabacum comp. eller Chamomilla comp.

Ambra comp. virker stærkt beroligende og ernærende på nervesystemet. På nogle virker det endda direkte sløvende. Lægemidlet kan anvendes ved stress og depression, nervemæssig udmattelse, stor følsomhed over for påvirkninger, og hvor stress og nervesvækkelse har udløst talrige mere eller mindre alvorlige symptomer.

Ambra comp. indeholder homøopatisk ambra og en homøopatisk zink-baldrianforbindelse. Ambra er et meget velduftende sekret fra kaskelothvalens fordøjelsessystem, som tidligere har været anvendt til parfume og kosmetik. Det er måske klodens mest sympatiske våben: Når hvalen kommer til at sluge krabber og andre lignende smådyr, begynder de at irritere og skrabe i hvalens tarmslimhinde. Hvalen reagerer ved at producere ambra i tarmslimhinden. Sekretet ”pakker smådyrene ind” i denne slimede og bedøvende vellugt, inden de skilles ud igen.

Ambra beroliger også mennesket og sætter os i forbindelse med noget af kaskelothvalens enorme vitale kraft. Det er et middel specifikt til mennesker med et meget sart nervesystem, og hvor selv små påvirkninger udmatter og irriterer. Denne tilstand kaldes også neurasteni. Når nervesystemet beroliges og tilføres vitalitet, bliver vi ikke så let nervøse, udmattede og deprimerede.

Zincum met. D10 eller Zincum met. D30 (homøopatisk zink) kan bruges som alternativ til Ambra comp. Man siger, at ”zink er for nervesystemet, hvad jernet er for blodet”. De fleste ved, at blodet har brug for jern. Hvis vi ikke har ca. 5-7 gram jern i kroppen, bliver vi trætte og modløse. På samme måde har vi brug for ca. 2-4 gram zink i kroppen for at kunne fungere. Zink ernærer nervesystemet, og det har en central betydning for opbygningen af hjernen, som indeholder mere zink end andre organer.

Langvarig stress medfører skader på hjernen. Også her kan både substantielt og homøopatisk zink virke regenererende på bl.a. hjernen og det autonome (vegetative) nervesystem. Homøopatisk zink styrker også optagelsen af substantielt zink og gør den levende og dynamisk, så den arbejder i hele kroppen. Homøopatisk zink kaldes også ”Det homøopatiske opium”. Det modvirker depression, nervøs søvnløshed, kramper, stor træthed, udmattelse, svækket hukommelse, tungsind, depression, svimmelhed, hovedpine, overfølsomme sanser (neurasteni) og søvnforstyrrelser m.m., og vi får ikke så let stress. Homøopatisk zink er desuden et vigtigt middel ved forskellige former for motorisk uro. f.eks. Tourettes syndrom samt kramper og uro i benene, typisk om natten.

Zink-baldrianforbindelsen i Ambra comp. virker yderligere beroligende, men kan dog i nogle tilfælde virke for sløvende om dagen. Hvis den gør det, men ellers har en god virkning, zink som homøopatisk enkeltmiddel, f.eks. Zincum met. D10 eller D30 (f.eks. 10 dråber 2 x dagligt), og så nøjes med at tage Ambra comp. ved sengetid.

Belladonna D30 virker meget krampeløsnende og beroligende via nyre-/binyresystemet. Den virker også meget hurtigt (i løbet af minutter). Belladonna D30 anvendes især ved sengetid til meget urolige børn og voksne. Selvom søvnen indtræder, kan der godt i det ubevidste område være meget uro, som forstyrrer søvnen og søvnkvaliteten, så man ikke føler sig udhvilet, når man vågner. Man føler, at man har sovet overfladisk, og at der er foregået en hel masse, som har forstyrret søvnen. Belladonna D30 virker beroligende i det ubevidste område, så søvnen bliver mere rolig og derfor mere opbyggende.

Magnesium phos. D6 (lysmetallet) betegnes som antistress-midlet. I Tyskland er det nok det mest brugte middel til stress. Lægemidlet virker på irritation, vrede og dårligt humør, som er centrale symptomer ved stress. Magnesium virker først og fremmest på lever-/galdesystemet. Det beroliger galden og virker stærkt opbyggende på leveren. Leveren har forbindelse til vores grundlæggende livskræfter (ligesom ordet ”lever” har forbindelse til ordet ”liv”). Når vi opbygger leveren, virker det på samme måde som en god helsebringende søvn. Vi bliver mere friske og i godt humør, klar til at tage fat på dagen og livet.

Den centrale kerne i planternes klorofyl består af magnesium, som også kaldes” lysmetallet”. Klorofyl bevirker, at planterne kan optage og omdanne solens lys til energi og vækst. Hos mennesker støtter magnesium (og klorofyl) lysoptagelsen og vores indre lysstofskifte. Det fremmer humøret.

Magnesium virker også meget krampeløsnende. Det hjælper på den irritation, vrede og ærgrelse, som mange stressede opbygger. Og så virker det næsten øjeblikkeligt. Derfor er det et godt middel at have på sig i perioder med stress.

Grundbehandling af stress hos voksne

Tabacum comp. i vejledende dosis og 15 dråber Belladonna D30 ved sengetid. Behandlingen fortsættes 2-3 måneder. Tabacum comp. kan erstattes med Magnesium phos. D6 ved arbejdsstress (”manager-stress”), hvor irritation og vrede og evt. dårligt humør er fremherskende.

Ved følger af chok eller langvarig stress og uro tages først Rebalance sammen med Belladonna D30. Efter 1 måned fortsættes med Tabacum comp. og Belladonna D30 v. sengetid.

Ved meget uro og stor følsomhed over for belastninger, ved udmattelse, mere kompliceret uro og depression kan man tage Ambra comp. sammen med Tabacum comp.

Husk altid at få tilstrækkelig søvn og at sørge for at falde til ro inden sovetid – ingen fjernsyn og computer lige før sengetid. Gå i stedet for en tur, eller læs opbyggende litteratur, meditér m.m.

<< Tilbage

Ny søgning i Indikationsregister


Se hvor du kan købe homøopatiske lægemidler

 

Vigtig information om behandling med homøopati

Bemærk, at de lægemidler og råd, der er foreslået her, skal ses som forslag og impulser til en mulig behandling. En evt. klinisk undersøgelse hos egen læge bør ikke udelukkes.

Søg læge hvis symptomerne ikke forsvinder ved brug af homøopati. Ophør med lægeordineret medicin må kun ske i samråd med lægen.

Behandlingsforslagene her er generelle anbefalinger, som vil bedre tilstandene hos de fleste. Med homøopati behandler man ikke sygdommen, men det syge menneske og helt essentielt årsagen til sygdommen. Det er vigtigt at tage hensyn til den enkelte persons specielle konstitution, sygehistorie m.m. ved den endelige ordination af homøopatiske lægemidler. En professionel behandler vil kunne hjælpe med at afdække sygdomsbilledet og give en mere individuelt tilpasset behandling.

Find en behandler, der arbejder med antroposofisk homøopati