Tilmeld dig Almas nyhedsbrev her

 

Homøopatiske lægemidler til Hudsygdomme, generelt

Luk menu [X]

Huden

Artikel fra hæftet 50+ og homøopati

Huden er vores største organ. Den afspejler menneskets indre. Det viser sig i huden, hvordan leveren, nyrerne, blodet, hjertet og milten fungerer. Man kan altså påvirke huden ved f.eks. at give et lægemiddel, som styrker leveren. Omvendt kan man påvirke menneskets indre ved at behandle huden.

Huden er bl.a. et udskillelsesorgan. Hvis vores to store udrensningsorganer lever og nyrer ikke fungerer optimalt, så vil huden træde til som udskillelsesorgan. Men det kan føre til, at huden bliver overbelastet, og det kan vise sig som f.eks. tør, væskende og/eller tynd hud.

Huden forandres både funktionelt og udseendemæssigt jo ældre, man bliver. Den bliver tyndere, svagere og dårligere til at binde væske og til at producere nødvendige fedtstoffer. Man mener i dag, at solens skadelige UV-stråler er den væsentligste årsag til hudens ældning, idet huden i teorien skulle kunne holde ”evigt” på grund af den store grad af fornyelse. Solens lys kan ikke undgås og er også nødvendigt for kroppen, da solens lys bl.a. danner D-vitamin og giver et godt humør.

Kinesisk ordsprog:
Hvad nyrer og blære ikke kan udskille, må tarmen udskille.
Hvad tarmen ikke kan udskille, må lungerne udskille.
Hvad lungerne ikke kan udskille, må huden udskille.
Og det huden ikke mere kan udskille – fører til døden.

Ved hudsygdomme anvender man hyppigt to grundmidler: Heparon, som får leveren til at rense blodet bedre og stimulere udskillelsen gennem tarmen. Renoron, som stimulerer udskillelsen gennem nyrerne og tarmen og indeholder kiselstoffer, som hjælper med til at opbygge huden.

Cichorium comp. og det mildere nyremiddel Solidago comp. kan gives til de mennesker, der ikke tåler de lidt kraftigere plantemidler.

DermaVital H er et middel, som helt grundlæggende aktiverer fornyelsen af huden indefra. Hvis man kombinerer en råkostkur med DermaVital H, opnår man en foryngelse og vitalisering af huden. En kur bør vare mindst 6 uger. Det er en kur, man kan tage efter langvarig behandling med kortisonsalver eller langvarige eksemer, som har skadet huden. Kortisonsalve gør huden tynd og sårbar.

Plumbum comp. er et middel, der har stærkt udrensende egenskaber, som aflaster huden og derfor virker godt mod eksem.

 

Eksem - hudallergi:

Artikel fra hæftet Naturlig hjælp til Allergi

Eksem kan findes i mange forskellige former: Eksempelvis astmaeksem, som typisk sidder i armhuler, knæhaser, ved ørerne og på arme og ben. Hånd- og fodeksem, som typisk danner kløende væskeblæner på fingre og tæer samt evt. smertefulde revner på håndflader og fodsåler. Eller det kan være hårbundseksem m.m. Ved alvorlige og langvarige eksemlidelser, som i længere perioder har været behandlet med kortisonsalver, bør man søge professionel hjælp hos en erfaren behandler. Homøopati virker ofte gunstigt på eksemer. Gerne sammen med plantemidler og evt. anden alternativ behandling, f.eks. zoneterapi.

I det følgende nævnes kort nogle vigtige lægemidler til hudallergier.

Homøopatisk grundbehandling af eksem

For det første handler det om at 25 aflaste huden ved at stimulere udskillelsen gennem nyrer, lever og fordøjelsessystem. Renoron er et plantemiddel, som stimulerer udskillelsen og rensning af blodet gennem nyrerne (dosering: voksne 15 dråber 2 x dagligt, børn ca. 7 dråber 2 x dagligt i lidt vand). Dette middel virker ofte gunstig på typiske børneeksemer.

Heparon stimulerer på tilsvarende måde leveren og udskillelsen gennem fordøjelsessystemet (dosering: voksne 10-15 dråber 3 x dagligt i lidt vand, lige efter maden, børn 5-10 dråber 2-3 gange dagligt i lidt vand, lige efter maden).

Giv ikke Renoron og Heparon samtidigt. Tag typisk først Renoron i 1-2 måneder, måske sammen med et tillægsmiddel (se nedenfor). Alt efter virkningen kan man fortsætte med Heparon i stedet for Renoron i en periode – evt. også sammen med et tillægsmiddel.

Homøopatiske tillægsmidler

Renoron eller Heparon bør suppleres med homøopatiske lægemidler efter en nøjere undersøgelse af de præcise hudsymptomer:

Rødme og hævelse

Hvis det er karakteristisk for eksemen, at den bliver rød og hævet – altså at det ligner de symptomer, som et bistik giver, anvendes Biron, som indeholder udtræk fra bier samt kalk fra østersskaller i homøopatisk form.

Revner og materiedannelse

Hvis eksemen er karakteriseret ved, at den danner revner, og/eller at der opstår infektion i eksemen, hjælper det at give cellesalt nr. 11, Quarz D12.

Væskende eksemer

Ved væskende eksemer virker især Calcium-midler godt f.eks. Calcium comp. eller Biron (hvis eksemen både er rød, hævet og væskende). Svækket immunsystem Hvis man erfarer, at eksemen på grund af et ustabilt eller svækket immunsystem svinger meget i graden af udbrud, hjælper det ofte at give Argentit comp. Det er et homøopatisk middel, som inden for få timer giver immunsystemet et massivt ”boost”. Det virker bedst, hvis det gives ved sengetid (voksne: 20-30 dråber i lidt vand, børn: 5-10 dråber i lidt vand).

Hånd- og fodeksem

Til en typisk hånd- og fodeksem, som både danner revner og væskeblæner (evt. med materie), har Allergica udviklet et specielt lægemiddel, Quarz comp. Det er i reglen meget effektivt, men udløser næsten altid i starten også en førstegangsforværrring”. Hvis eksemen meget hurtigt blusser op, når Quarz comp. indtages, er det derfor vigtigt straks at stoppe indtagelsen og ikke starte igen, før symptomerne er klinget af. Doseringen af Quarz comp. er 10 dråber 2 x dagligt i lidt vand. Efter en opblussen og en evt. pause i indtagelsen, starter man med 10 dråber 1 x dagligt, og efter 1 uge går man igen op til 10 dråber 2 x dagligt (børn ca. ½ dosering).

Sammen med Quarz comp. er det vigtigt at supplere med et plantemiddel, som renser ud. Brug enten Renoron (som renser ud via nyrerne), eller Heparon (som renser ud via leveren og tarmkanalen).

”Det homøopatiske kortison”

Et homøopatisk lægemiddel, som helt overordnet virker gunstigt på allergier og eksemer, er kobber (cuprum). Kobber virker stærkt opbyggende på nyrer og binyrer, og herfra virker det ligeledes meget regulerende på fordøjelsen. Cuprum kaldes ”det homøopatiske kortison”. Til tynde mennesker anvendes Cuprum sulf. D6. Til alle andre anvendes Cuprum met. D12.

Kalk virker antiallergisk

Som nævnt under beskrivelsen af høfeber, har kalk en stærk antiallergisk virkning. Kalk er i stand til at lægge en ”dæmper” på mange former for allergi, herunder eksemer. Tag f.eks. Calcium comp. eller Urticalcin (Vogel) gennem en længere periode, hvis du har allergi og/eller eksem.

Egebark-omslag lindrer kløe

Et varmt eller lunkent omslag med afkog af egebark virker yderst beroligende på stærkt kløende hånd- og fodeksemer. Tilsæt 1 spiseskefuld egebark til ½ liter vand. Koges 3 minutter og trækker efterfølgende i 5 minutter.

Lymfeudrensning

Ved kroniske og arvelige allergier og eksemer skal lymfen altid renses ud. Det kan gøres med det homøopatiske lægemiddel Mercurius bijod. comp. Her skal man dog være meget forsigtig, da det kan udløse betydelige ”førstegangsforværringer” i form af opblussen af symptomer, ja måske endda influenzalignende symptomer. Start derfor altid meget forsigtigt med dette lægemiddel, f.eks. 5 dråber 2 x ugentligt i lidt vand. Hvis denne dosis ikke udløser forværringer, kan man optrappe dosis og tage 5 dråber 1 x dagligt i lidt vand.

Stop straks med indtagelsen, hvis ”førstegangsforværringer” opstår, og supplér med eller øg evt. dosis af de udskillende plantemidler Heparon og Renoron.

En kronisk eksem langs med hårgrænsen kan behandles med cellesalt nr. 8, Natrium chlor. D6. Hvis ikke det virker nok, anvendes Natrium chlor D12, som virker ind på et lidt finere plan.

Kostens betydning for eksem

Ved eksemer er kosten meget vigtig. Det virker gunstigt på de fleste eksemer at spise meget råkost. Blandt andet fordi råkost indeholder mange mineralstoffer, som ernærer huden. Dog skal man være opmærksom på, at man kan være allergisk over for bestemte grøntsager, f.eks. tomater og gulerødder.

Paradoksalt nok hjælper det at koge de grøntsager, man er allergisk over for i rå form. Grønne blade er i reglen lette at fordøje og virker gunstigt på lunger og åndedræt. Spis mindre mængder brød og mere grød, ris, boghvede og hirse. Begræns indtagelsen af mælkeprodukter, og indtag hellere mælkesyregærede produkter end mælk.

Pas på med farvestoffer og andre tilsætningsstoffer. Kvaliteten af fødevarerne kan spille en rolle. Derfor anbefales det at spise økologisk, eller endnu bedre biodynamisk.

En sund livsstil med indtag og optag af lys, luft og varme, samt med hyppige saltvandsbade virker i reglen meget gunstigt på hudallergier.

<< Tilbage

Ny søgning i Indikationsregister


Se hvor du kan købe homøopatiske lægemidler

 

Vigtig information om behandling med homøopati

Bemærk, at de lægemidler og råd, der er foreslået her, skal ses som forslag og impulser til en mulig behandling. En evt. klinisk undersøgelse hos egen læge bør ikke udelukkes.

Søg læge hvis symptomerne ikke forsvinder ved brug af homøopati. Ophør med lægeordineret medicin må kun ske i samråd med lægen.

Behandlingsforslagene her er generelle anbefalinger, som vil bedre tilstandene hos de fleste. Med homøopati behandler man ikke sygdommen, men det syge menneske og helt essentielt årsagen til sygdommen. Det er vigtigt at tage hensyn til den enkelte persons specielle konstitution, sygehistorie m.m. ved den endelige ordination af homøopatiske lægemidler. En professionel behandler vil kunne hjælpe med at afdække sygdomsbilledet og give en mere individuelt tilpasset behandling.

Find en behandler, der arbejder med antroposofisk homøopati