Tilmeld dig Almas nyhedsbrev her

 

Homøopatiske lægemidler til Galdesygdomme

Luk menu [X]
OBS: Søg læge ved langvarige og/eller voldsomme smerter, feber og gulfarvning af hud eller øjne.

Galdestrømmen har stor betydning for fordøjelsesfunktionen og for psyken. I forbindelse med galdesygdomme er det afgørende at holde en grundlæggende diæt med begrænset indtagelse af mad - især fedt - og helt uden stegte, ristede og røgede fødevarer. Fjern desuden evt. forstoppelse, og stimulér udskillelsen gennem tarmen. Det kan være nødvendigt at bruge Epsomsalt, lavement m.m.

De gamle græske læger anså galden som et meget betydningsfuldt organ for menneskets sundhed og temperament. De forsøgte at regulere galden gennem mange tiltag, bl.a. afføringsmidler, midler som medførte opkast, midler som stimulerede galdeproduktionen, åreladning m.m. Læren om de fire temperamenter (sangvinsk, melankolsk, kolerisk og flegmatisk) stammer fra den berømte græske læge Hippokrates (ca. 400 år før Kristus). Han udviklede den såkaldte humoralpatologi, som temperamenterne indgår i. Humoralpatologien beskriver en koleriker, som et menneske med gul galde, en letflydende galde i rigelige mængder. Det modsatte temperament kaldte Hippokrates melankoliker. Det er et menneske med sort mangelfuld og træg galde.

Op gennem tiden har også en del andre betydelige læger og lægekyndige udtalt sig om galdens centrale betydning for menneskets sundhed. Eksempelvis Hildegard von Bingen, Paracelsus og Rudolf Steiner. Det kræver en udviklet sans for sundhed og sygdom at være i stand til at vurdere et menneskes galdefunktion på et finere plan. Og det har ofte stor betydning for mulighederne for både fysisk og psykisk helbredelse.

Den østrigske læge/psykiater og Nobelpristager Wagner-Jauregg udtalte engang: ”Den, som forstår at fjerne forstoppelse, tømmer sindsygeanstalterne”

Med diæt og (milde) homøopatiske lægemidler kan man ofte regulere galdefunktionen, og det kan være en afgørende ting i en helbredelse.

Galdesygdomme dækker over flere symptomer og sygdomme, som typisk er forårsaget af forkert og for meget ernæring, men psyken kan også spille en betydelig rolle. Stress, irritation, vrede, langvarigt pres og undertrykkelse kan udløse galdesymptomer og galdesygdomme. Eksempelvis galdeanfald og uregelmæssig galdefunktion, hvor f.eks. afføringens farve svinger fra kitgrå (manglende galde i fordøjelsen) til gulligfarvet (galdefarvet).

Der kan dannes galdesten (cholelithiasis). De kan bl.a. blokere galdens udførsel til fordøjelsessystemet, så galden i stedet går ind i blodet og udløser gulsot (icterus). Der kan også opstå betændelse i galdeblæren (cholecystitis) eller galdevejene (cholangitis), f.eks. hvis galdesten sætter sig fast i udførselsgangene.

Kvinder får væsentligt hyppigere galdeproblemer end mænd. Denne forskel på kønnene aftager dog med alderen.

NB: Magnesium- og oxalismidler virker krampeløsnende og beroligende på galden. Jernmidler f.eks. Pyrit aktiverer galden og styrker den. Man skal dog passe på med jernmidler i forbindelse med galdeanfald. Og nogle gange skal man gå forsigtigt i gang, hvis man vil styrke galden med jernmidler.

Se også Galdekolik, Betændelse i galdevejene og Galdesten.

<< Tilbage

Ny søgning i Indikationsregister


Se hvor du kan købe homøopatiske lægemidler

 

Vigtig information om behandling med homøopati

Bemærk, at de lægemidler og råd, der er foreslået her, skal ses som forslag og impulser til en mulig behandling. En evt. klinisk undersøgelse hos egen læge bør ikke udelukkes.

Søg læge hvis symptomerne ikke forsvinder ved brug af homøopati. Ophør med lægeordineret medicin må kun ske i samråd med lægen.

Behandlingsforslagene her er generelle anbefalinger, som vil bedre tilstandene hos de fleste. Med homøopati behandler man ikke sygdommen, men det syge menneske og helt essentielt årsagen til sygdommen. Det er vigtigt at tage hensyn til den enkelte persons specielle konstitution, sygehistorie m.m. ved den endelige ordination af homøopatiske lægemidler. En professionel behandler vil kunne hjælpe med at afdække sygdomsbilledet og give en mere individuelt tilpasset behandling.

Find en behandler, der arbejder med antroposofisk homøopati