Tilmeld dig Almas nyhedsbrev her

 

Sådan kommer du igennem julen uden gener

Luk menu X

(Hent artiklen til print (pdf))

Du kender det sikkert godt. Juletid er ikke kun sød musik, fred og familiehygge. For mange mennesker er julen desværre også tid for stress, snue og influenza. Ligesom den fristende, søde og fede julemad kan være en udfordring for fordøjelsen.

I denne artikel får du opskrifter på, hvordan du med homøopati og plantemidler kan behandle og forebygge almindelige symptomer, så du kommer godt igennem julen uden gener.

Julestress og søvnproblemer

Har du svært ved at nå at købe alle julegaver? Har du opgaver på arbejdet, du lige skal nå at være færdig med, inden du kan gå på juleferie? Og har du svært ved at få enderne til at nå sammen, når hele familien skal være klar til at se julekalender både kl. 19.30 og 20?

Chamomilla comp. virker krampeløsnende og beroligende ved lettere tilfælde af stress hos både børn og voksne. Også, hvis stressen begynder at påvirke søvnen.

Vejledende dosering
10 dråber (børn: 2-7 dråber) 3 x dagligt.

Akut dosering
50 dråber (børn: 25 dråber) i et glas vand, som drikkes slurkvist over ½ time, eller 10 dråber (børn: 5 dråber) hver ½ time dagen igennem, indtil mærkbar forandring indtræder.

Ved længerevarende stress-problematikker kan du have brug for at supplere med andre midler og anden behandling. Læs mere i hæftet ”Naturlig hjælp til stress, søvnbesvær, depression og angst”.

 

Hjælp til julefrokosten og andre julefristelser

Julen byder på mange søde og fede fristelser. Og det kan være svært at finde balancen mellem på den ene side at nyde livet og bordets glæder – og på den anden side at udvise en passende mængde mådehold, så vi ikke overbelaster kroppen for meget. Her får du råd til at forebygge og afhjælpe forskellige velkendte symptomer fra fordøjelsen.

Forstoppelse og overspisning

Heparon er et plantemiddel, som kan anvendes mod de fleste fordøjelsesrelaterede lidelser, fordi det stimulerer leveren, fordøjelsens ”motor”. Midlet kan bruges til både akut forstoppelse og symptomer på overspisning som fx kvalme, oppustethed, træthed mm.

Vejledende dosering
10-15 dråber (børn: 5-10 dråber) i lidt vand efter maden.

Sure opstød og halsbrand

Sure opstød og halsbrand er almindelige symptomer, når vi har spist meget syreholdige fødevarer, som fx kød, kaffe, alkohol, samt saltet, stegt og fed mad. Natrium phos. D12 er også cellesalt nummer 9. Dette middel anvendes generelt til at udrense syreoverskud i kroppen, bl.a. i forbindelse med for meget mavesyre, som kan give halsbrand og sure opstød.

Akut dosering
50 dråber (børn: 25 dråber) i et glas vand, som drikkes slurkvist over ½ time, eller 10 dråber (børn: 5 dråber) hver ½ time dagen igennem, indtil mærkbar forandring indtræder.

Prøv også kosttilskuddet Carbomin, som alternativ til Samarin. Tag 1 teskefuld i lunkent vand, og drik det efter måltider med alkohol og mange fede og søde sager.

Galdestensanfald

Det kræver som regel en længevarende behandling at komme galdesten helt til livs. Men Magnesiuim phos. D6 kan hjælpe dig ved akutte galdesmerter, som jo ofte udløses af fed og krydret mad.

Akut dosering
50 dråber (børn: 25 dråber) i et glas varmt vand (gerne så varmt som muligt), som drikkes slurkvist over ½ time, eller 10 dråber (børn: 5 dråber) hver ½ time dagen igennem, indtil mærkbar forandring indtræder.

Tømmermænd

Tømmermænd forebygges bedst ved at holde styr på antallet af genstande og supplere med rigeligt vand, som hjælper leveren med at nedbryde alkoholen. Er skaden alligevel sket, hjælper Nux vomica D6 i de fleste tilfælde mod både kvalme og hovedpine.

Akut dosering
10 dråber hver ½ time dagen igennem, indtil mærkbar forandring indtræder.

Tag evt. også en dosis på 10 dråber før sengetid.

Forebyggelse af fordøjelsesubehag

Har du en svag fordøjelse, kan du med fordel begynde at styrke og forberede dig på julens udfordringer allerede nu. Cichorium comp. regulerer først og fremmest galdestrømmen, så fordøjelsen bliver stærkere. Mange mærker effekten allerede efter 2-3 uger.

Vejledende dosering
10 dråber (børn: 2-7 dråber) 3 x dagligt.

Forebyggelse af anfald urinsyregigt (podagra)

Har du problemer med urinsur gigt, er du sikkert allerede klar over det. Det er en livsstilssygdom, som let kan behandles. Sygdommen skyldes aflejring af urinsyrekrystaller, som normalt udskilles under vandladning. Hos patienter med anlæg til urinsur gigt, ophobes urinsyren derimod i blodet. Hos nogle bliver koncentrationen i blodet så høj, at urinsyren ”løber over” og aflejres primært i leddene. Symptomerne udløses især af alkohol, sukker, kød, indmad og skaldyr, som tilfører kroppen urinsyre i store mængder.

Juniperus comp. er et effektivt gigtmiddel, som hjælper nyrerne i deres arbejde med at udskille affaldsstoffer, bl.a. urinsyre. De fleste mærker bedring i tilstanden allerede efter 2-3 ugers behandling.

Bemærk, at Juniperus comp. ikke bør anvendes af gravide.

Vejledende dosering
10 dråber (børn: 2-7 dråber) 3 x dagligt. 

 

Tid til eftertanke

Det er også godt at være opmærksom på, at julens særlige fred lægger op til eftertanke og indre ro. Julen er en tid til at mærke efter, gøre status på året, der er gået, og til at forberede os på året, der kommer.

Du kan bruge de homøopatiske midler Aurum met. D12 og Cor/Arnica organocomp. som støtte til at komme mere i kontakt med dit hjerte og dit indre.

Prøv evt. også at notere dine drømme resten af december. Og læs evt. artiklen ”Julens hellige nætter”, hvis du har lyst til at gå dybere ind i denne proces.

 

Oversigt over symptomer og midler til julens udfordringer


Symptom/lidelse


Middel

Fordøjelsesubehag (forebyggelse)

Cichorium comp.

Forstoppelse og overspisning

Heparon

Galdestensanfald

Magnesium phos. D6

Stress (lettere)


Chamomilla comp.

Sure opstød og halsbrand (for meget mavesyre)

Natrium phos. D12

Søvnproblemer (lettere)

Chamomilla comp.

Tømmermænd (forebyggelse og behandling)


Nux Vomica D6

Urinsyregigt (forebyggelse)


Juniperus comp.

 

Se også artiklerne:

Kom igennem julen uden sygdom
Nytår uden gener for både to- og firbenede